top of page

La meva vida en el món de les matemàtiques 

Aquesta és una breu descripció de la meva vida dins del món de les matemàtiques:
Hola!!
Em dic Mònica Orpí Mañé i fa 17 anys que sóc professora de matemàtiques de secundària obligatòria i post obligatòria. Actualment fa estic treballant a l’INS Torredembarra, tot i que també imparteixo diferents cursos fora de l’institut, impartint classes els dissabtes a la Universitat Rovira i Virgili en un projecte que s’anomena Talent Jove, enguany ja és el 4t any, destinat a nois i noies entre 17 i 18 anys amb altes capacitats en aquesta disciplina i també col·laboro impartint diversos tallers en un programa que s’anomena “Anem x + mates “ i que es fa a nivell de provincial pels alumnes de 16 anys va néixer amb l’objectiu de fer arribar el missatge apassionant que hi ha darrera de les matemàtiques a tots els alumnes que sentin aquesta passió dins seu.
Jo, a diferència de molts companys meus de carrera, vaig estudiar la carrera de matemàtiques sempre pensant en  l’objectiu de dedicar-me a la docència ja que el que més m’agradava d’elles era poder  ensenyar-les; ja que quan era alumna vaig veure que tenia una capacitat de fer fàcil i entenedors conceptes que resultaven difícils  pels meus companys i sentia una gran satisfacció dins meu quan allò que per ells resultava abstracte i estranys, de cop i volta es tornava entenedor per ells  i fins i tot els acabava agradant.
I aquest ha estat sempre el  fil conductor dins de la meva carrera en el món de la docència. “ Fer enamorar a la màxima de quantitat de nois i noies possibles aquesta matèria, que tant sovint ha estat temuda”
I per fer-ho possible intento fer servir molts recursos perquè penso que tota excusa és prou bona si el que aconsegueixo és fer agradar o almenys fer més agradable aquesta matèria als meus alumnes i, treure aquella màscara d’assignatura avorrida, pesada i insulsa i sense ànima. 
- Per exemple, m’agrada molt fer servir la màgia matemàtica, jo li dic MATEMÂGIA per explicar conceptes que després em serviran per introduir un tema. Però el que més m’agrada és veure la cara de sorpresa quan ells veuen que darrera del truc hi ha molta matemàtica
- També m’agrada portar i a terme diferents projectes on l’alumne pugui visualitzar d’una manera real allò que s’hi amaga darrera d’una part teòrica i que normalment resulta massa abstracta.
Amb aquest objectiu hem construir amb alumnes de 1r de l’ESO un arbre de Nadal que és una la representació gràfica d’una funció matemàtica en 3D i que és la base del funcionament de les impressores en 3D. També varem veure geomètricament la successió de potències de 3 mitjançant l’ús de llaunes de refresc i a partir d’aquesta successió, vàrem arribar a construir més de 20 figures  diferents, entre altres varem construir, l’anomenat fractal de Sierpinki, que és la forma de moltes de les antenes dels nostres mòbils i que gràcies a aquesta forma autosemblant avui en dia tenim les prestacions que tenim. Amb aquest projecte varem guanayr un premi i tot que s’anomena VideoMAT.
També m’agrada posar a proba la intuïció i poder arribar a contrastar visualment coses increïbles com ara : Hi pot haver figures que tenen un volum finit però que tinguin una superfície infinita ? Sí, molts fractals ... entre altres el que varem construir : El Fractal de Koch, que ens recorda molt a un folquet de neu.
- També disfruto molt utilitzant la natura com un reflex de que estem envoltats de matemàtiques. Per exemple, m’he construït un munt d’objectes per fer una classe on les bombolles de sabó són les protagonistes. Gràcies a les propietats del sabó i de tensions superficials, les bombolles sempre mostren les superfícies minimals. La matemàtica que hi ha al darrera és molt potent, derivades, problemes d’optimització complicats que les bombolles ho resolen en un moment, però quan l’alumne és capaç de copsar la relació de manera reiterada que hi ha entre la natura i la matemàtica, aleshores mai més veurà el món de mateixa manera perquè ja se’l mirarà amb ulls matemàtics i quant descobreixen això, la matemàtica es torna apassionant !!
- A banda de construir objectes per fer bombolles estranyes, també m’encanta construir-los per poder demostrar visualment propietats matemàtiques, que d’una altra manera quedarien reduïdes en simples notes teòriques.
- I m’encanta fer-los veure que les matemàtiques es poden tocar, ja no només jugant amb jocs, sinó que fent ús de diversos material manipulatius, que mostrin patrons, relacions, ... ja que crec fervosament que la intel·ligència també està en les mans.
M’apassiona la meva feina, m’apassiona escoltar conferències de matemàtiques i m’apassona tot allò que va destinat a assolir el meu objectiu : Trobar noves experiències per fer més apassionat i motivador el camí de l’aprenentatge de les matemàtiques, perquè estic convençuda que si el món arribes a conèixer més detalls sobre tot allò que envolta la matemàtica, acabaria disfrutant més d’aquesta disciplina i jo diria més, acabaria estimar-la !!!

bottom of page